Nie je to len diletantizmus, je to horšie (reakcia na Pavla Janíka)

Ilustračný obrázok Marián Moravčík

Pavol Janík sa v nedávno uverejnenom článku na našich stránkach vyjadroval kriticky o diletantizme, ktorý sa prejavuje v prácach niektorých našich prekladateľov. Keby šlo len o diletantstvo, nebolo by to až také zlé. Diletanti sa dajú vymeniť za odborníkov a chyby sa dajú opraviť. Mám však obavy, že čoraz častejšie kazenie nášho materinského jazyka na verejnosti má hlbšie systematické príčiny.

Kritický článok Pavla Janíka:

Predovšetkým, kritika Pavla Janíka je plne oprávnená. Sám sa ako profesionálny prekladateľ odborných textov stretávam s tým, že prekladatelia nerozumejú vecnému významu textu a nevidia rozdiel medzi výrazom „funkcia parametra“ a „parametrická funkcia“. Stáva sa, že namiesto správneho prvého výrazu použijú ten druhý, lebo to znie krajšie po slovensky. V takýchto prípadoch to však svedčí na nedostatok všeobecného vzdelania. A ten už nemá individuálne príčiny, ale systémové. Odráža úroveň školstva, ale aj všeobecnej úrovne komunikácie vo verejných médiách.

Napríklad na prednáške, ktorá mala umelecko-historický charakter, som sa stretol s tým, že prednášajúci jeden z historických umeleckých slohov opakovane nazýval ako „roroko“. (Do zátvorky pre istotu dávam, že správne je „rokoko“. Starším čitateľom sa ospravedlňujem, ak sa touto zátvorkou cítia dotknutí, no čítajú nás aj mladšie ročníky.)

Som presvedčený, že dotyčný prednášajúci si tento chybný výraz neosvojil v škole, ale možno náhodnou chybou (preklepom) v literatúre. No v čase, keď som získaval všeobecné vzdelanie ja, by sa takáto chyba nenalepila ani na dojičku alebo traktoristu na družstve. Nielen preto, že na literatúre a dejepise sme sa s rokokom stretli viackrát, ale náhodne sa nezriedka vyskytovalo aj vo vysielaní rozhlasu alebo televízie, nehovoriac o populárnych časopisoch, ktoré mali medzi cieľmi aj rozširovanie kultúrnych informácií. Proste, médiá mali z vlastného záujmu určitú úroveň, ktorá sa na publikum nutne „nalepí“. O tom, aká je kultúrna úroveň dnešných médií, aká je prevládajúca intelektuálna úroveň moderátorov… radšej pomlčím, viete o tom svoje.

Ale týmto ešte stále nie je výpočet systémových príčin vyčerpaný. Počas svojho života som už viackrát bol svedkom toho, že svoju slovenčinu niektorí ľudia prispôsobujú „obdivovanému hegemónovi“.

Pozrite si napríklad prejav Magdy Vášaryovej vo videu vpravo zhruba od druhej minúty:

Typickým príkladom je jazykový prejav Magdy Vášaryovej, najmä keď vystupuje oficiálne. Všimnite si použitie výrazu „veľmi dlhoročná priateľka“, ktorý slovenskému uchu znie tak prirodzene, že som sa nakrátko zamyslel, čo tým chce povedať. Alebo ako pretiahne slovo „kňa-áz“ s typicky americkou stúpajúcou intonáciou. Američania to používajú ako signál, že ešte neskončila veta, ale slovenčina takúto barličku nepotrebuje a ani nepoužíva.

Kazenie slovenčiny je však ešte systematickejšie. Stretol som sa s tým, že na Prírodovedeckej fakulte v Bratislave robia „osvetu“ o tom, čo je obsahom pojmov ovocie a zelenina. A tak sa nielen v ich populárnych videách, ale už aj v samoobslužných pokladniach v supermarketoch stretávam s tým, že paradajky musím hľadať v kategórii ovocie a melóny v kategórii zelenina. Angličtina používa slovo „fruit“ ako vyjadrenie biologického pojmu plod, ale nemá špeciálne slovo pre ovocie v slovenskom význame, tiež používa „fruits“. Biológovia, ktorí bežne pracujú s anglickými odbornými textami si to osvojili a učia to aj svojich študentov, dokonca verejnosť. Slovenčina však ovocie a zeleninu nechápe striktne biologicky, ale skôr „kuchynsky“ a tento náš tradičný pohľad na svet sa takouto systematickou výchovou bude strácať.

O význame jazyka na formovanie myslenia spoločnosti sme už písali. Nejde o záležitosť, nad ktorou sa dá mávnuť rukou.

Slovenčina pritom patrí do rodiny starobylých jazykov s hlbokými historickými koreňmi. Oproti angličtine naozaj nemá dôvod na to, aby sa cítila menejcenne.

Záverom len poukážem na historické príklady dlhodobého pôsobenia jazyka hegemóna na podriadené národy. Keltské národy alebo národy iberského polostrova si pred necelými tromi tisícročiami osvojili latinčinu rímskej ríše a vytvorili súčasnú rodinu románskych jazykov. Ani len však netušíme, aké jazyky popri tom zanikli a o aké bohatstvo rôznych myšlienkových štruktúr tým ľudstvo prišlo.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Niektoré funkcie môžu používať súbory cookie na prispôsobenie obsahu, na vykonávanie funkcií sociálnych médií a na analýzu návštevnosti. Niektoré informácie o tom, ako používate našu stránku, môžu používať aj tretie strany, ktorých softvérové doplnky používame. • We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic.  We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Súhlasím / Accept
Nesúhlasím / Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive

Kto sme

Webová adresa našej stránky je: http://www.belobog.sk.

Komentáre

Keď návštevníci stránky napíšu komentár, uchovávame údaje, ktoré sú zobrazené vo formulári s komentárom, spolu s IP adresou návštevníka a reťazcom agenta z prehliadača používateľa, aby sme mohli vylúčiť spam. Službe Gravatar môžeme poskytnúť anonymizovaný reťazec odvodený od vašej e-mailovej adresy (tzv. hash), aby sme mohli zistiť, či túto službu používate. Zásady ochrany osobných údajov služby Gravatar nájdete tu: https://automattic.com/privacy/. Po schválení vášho komentára bude spolu s vašim komentárom zverejnený aj váš profilový obrázok.

Médiá

Ak na stránku nahrávate obrázky, nemali by ste spolu s nimi nahrávať aj meta-údaje o polohe (EXIF GPS). Návštevníci stránky si môžu vaše obrázky stiahnuť a dostať sa k údajom o polohe, ktoré sú zapísané v meta-údajoch.

Súbory cookie

Ak na našej stránke napíšete komentár, prehliadač vám môže dať možnosť uložiť do súboru cookie vaše meno, e-mailovú adresu a webovú stránku. Je to kvôli vášmu pohodliu, aby ste tie isté údaje nemuseli vyplňovať znovu pri nasledujúcich komentároch. Životnosť týchto súborov cookie trvá jeden rok. Na našej prihlasovacej stránke môžeme nastaviť jeden dočasný súbor cookie, aby sme vedeli zistiť, či váš prehliadač tieto súbory akceptuje. Tento súbor cookie neobsahuje žiadne osobné údaje a hneď po ukončení prehliadača sa vymaže. Keď sa prihlásite, nastaví sa niekoľko súborov cookie, do ktorých sa uložia vaše prihlasovacie informácie a vaše preferencie zobrazenia. Životnosť prihlasovacích súborov cookie trvá dva dni a súborov s preferenciami jeden rok. Ak si vyberiete možnosť „Zapamätať si ma“ (po anglicky „Remember Me“), prihlasovací súbor vydrží dva týždne. Ak sa odhlásite, prihlasovacie súbory cookie sa odstránia. Ak budete upravovať alebo zverejníte článok, vo vašom prehliadači sa uloží ďalší súbor cookie. V tomto súbore cookie nie sú žiadne osobné údaje a je v ňom len identifikátor článku, ktorý ste práve mali otvorený. Po uplynutí 1 dňa bude neplatný.

Zahrnutý obsah z iných webových stránok

Články na tejto lokalite môžu obsahovať zahrnutý obsah (napr. videá, obrázky, články atď.). Zahrnutý obsah z iných webových stránok sa správa rovnako, ako keby sa návštevník nachádzal na webových lokalitách, z ktorých takýto obsah pochádza. Tieto webové lokality môžu tiež zhromažďovať údaje o vás, používať súbory cookie, zahrnovať nástroje sledovania od tretích strán a monitorovať vaše interakcie s týmto zahrnutým obsahom. Samozrejme sa to týka aj situácie, ak máte na danej lokalite konto a ste prihlásení, vtedy tiež môžu sledovať vaše interakcie so zahrnutým obsahom.

S kým zdieľame vaše údaje

V prípade, že požiadate o resetovanie hesla, do príslušného e-mailu bude zahrnutá vaša IP adresa.

Ako dlho uchovávame vaše údaje

Ak na stránke napíšete komentár, tento komentár a s ním súvisiace meta-údaje sa uchovávajú na neurčito. Dôvodom je, aby sme mohli rozoznať následné súvisiace komentáre a aby sme ich mohli potvrdzovať automaticky a nenechali čakať na manuálne potvrdenie. Užívateľom, ktorí si na našich stránkach vytvoria konto (ak bude taká možnosť), tiež uchovávame osobné informácie, ktoré oni zadajú vo svojom používateľskom profile. Všetci používatelia môžu svoje osobné informácie kedykoľvek vidieť, upraviť aj odstrániť (s výnimkou používateľského mena, ktoré sa nedá zmeniť). Tieto informácie sú tiež viditeľné pre administrátorov stránok, ktorí ich tiež môžu meniť.

Aké práva môžete uplatňovať na svoje údaje

Ak máte ne tejto stránke konto alebo ak ste napísali komentáre, môžete požiadať o exportovanie osobných údajov, ktoré o vás uchovávame vrátane údajov, ktoré ste nám poskytli. Môžete tiež požiadať, aby sme všetky takéto informácie o vás  odstránili. Toto sa však netýka informácií, ktoré sme povinní uchovávať z administratívnych, právnych alebo bezpečnostných dôvodov.

Kam odosielame vaše údaje

Komentáre návštevníkov môže kontrolovať automatická antispamová služba tretej strany.

Who we are

Our website address is: http://www.belobog.sk.

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.
Save settings
Cookies settings
Návrat hore