Prírodné prostriedky s analgetickým a protizápalovým účinkom vhodné na liečbu a prevenciu artrózy/artritídy (1/2)

Obrázok od Dr. Manuel González Reyes z Pixabay

Preklad z odbornej literatúry a poznámky: Ing. Martin Fuchsberger

Žilina, 15.09.2022.

Vysvetlivka: Čísla v zátvorkách za nadpismi sú odkazom na publikácie v zozname literatúry.

Úvod

Bolesť alebo zápal nejakej časti ľudského tela sú jeho prirodzenou reakciou v prípadoch, keď nie je niečo v poriadku. Bolesť nás upozorňuje na takýto stav, zápal je spontánnou reakciou organizmu (jeho časti ), ktorou sa telo snaží riešiť takúto situáciu. Bolesť nemusí byť vždy sprevádzaná zápalom, ale ani zapálená časť tela nemusí vždy bolieť. Avšak býva tak pomerne často, najmä ak sa problém prejavujúci sa bolesťou nerieši.

Oba vyššie uvedené príznaky sú často súčasťou artróz a artritíd, aj keď v prípade artrózy autori knihy (1) tvrdia, že samotná artróza nie je príčinou bolesti kĺbov, najmä nie v jej počiatočných štádiách. Tvrdia to na základe dlhoročných skúseností a pozorovaní, na ktorých založili aj svoju úspešnú liečbu artrózy.

Bolesť je nepríjemná, a preto je prirodzené, že sa jej snažíme čo najskôr zbaviť. No žiaľ veľmi často bez toho, že by sa odstránila jej príčina, a tak užijeme nejaký liek (analgetikum) potláčajúci bolesť. Naše telo tak vlastne oklameme. Lenže ak budeme pokračovať v takomto „liečení“, a príčinu bolesti neodstránime, poškodzovanie postihnutej časti tela alebo orgánu bude pokračovať a náš zdravotný stav sa môže zhoršovať! Avšak nie vždy sa podarí odhaliť príčinu bolesti rýchlo a užívanie prostriedkov tlmiacich bolesť môže byť viac-menej nutné. Problém je ale aj v tom, že tieto lieky majú vždy aj nežiadúce účinky, ktoré môžu byť niekedy aj závažné! Preto treba venovať voľbe analgetík primeranú pozornosť.

Lieky proti bolesti patria medzi najčastejšie predpisované alebo kupované farmaceutické prostriedky (mnohé z nich sa dajú kúpiť v lekárňach bez lekárskeho predpisu).Táto skutočnosť svedčí nepriamo o tom, že prírodné prostriedky proti bolesti nie sú vo všeobecnosti známe.V tomto článku Vás chcem oboznámiť aspoň s niektorými z nich a tiež s ďalšími prostriedkami a prvkami, ktoré pomáhajú liečiť artrózu a predchádzať jej.

Výťažok zo šípok (2)

Tento dar prírody je skutočne veľmi cenný.Šípky obsahujú napríklad 20x viacej vitamínu C ako rovnaké množstvo citrónu (!). No obsahujú nielen tento vitamín, ale aj vitamíny B, beta-karotén, minerály triesloviny a iné bio-aktívne látky. Vitamín C je vo všeobecnosti známy ako dôležitý antioxidant, účinný aj v prípade artrózy alebo prevencie proti nej, lebo odstraňuje voľné radikály poškodzujúce chrupavky. Avšak pri artróze ma osobitný význam v tom, že je kofaktorom tvorby kolagénu, ktorý je dôležitou zložkou chrupaviek a spojivového väziva, a teda aj svalov a šliach (!).

No ale ani toto nie je ešte všetko. Viaceré štúdie totiž dokázali, že výťažok zo šípok (môže byť aj vo forme prášku) má protizápalový a analgetický účinok a zlepšuje pohyblivosť postihnutých kĺbov. Môže teda nahradiť problematické prostriedky proti bolesti, alebo ich užívanie aspoň zredukovať!

Jedna zo spomínaných štúdii dokázala napríklad, že už po troch týždňoch užívania takéhoto extraktu došlo u väčšiny pacientov s bolesťami kolenného alebo bedrového kĺbu k ich výraznému zníženiu a títo pacienti mohli znížiť užívanie liekov proti bolesti v priebehu ďalších mesiacov asi o polovicu. Zlepšila sa aj pohyblivosť ich kĺbov.Iná štúdia sledovala účinok šípkového extraktu u ľudí trpiacich na artrózu kĺbov ruky. Výsledok bol taký, že takmer 90% pacientov potvrdila výrazné zmiernenie bolesti a zlepšenie pohyblivosti kĺbov zaťažovaných bežnou prácou. Zaujímavý je aj časový účinok tohto extraktu. Problémy s postihnutými kĺbmi sa nezlepšili len počas jeho užívania, ale aj potom keď ho pacienti už neužívali. Odporúča sa užívať ho 4 až 6 mesiacov.

Keďže tento extrakt sa dobre znáša, možno ho užívať aj dlhodobo ( najlepšie v kombinácii s extraktom zo žihľavy, vitamínom C a látkami prínosnými pre chrupavky, akými sú chondroitínsulfát a glukózamínhydroxydchlorid, prípadne MSM. Autorka knihy (2) v nej uvádza, že v NSR dostať výťažok zo šípok kombinovaný s takýmito látkami vo forme kapsúl.

Žihľava proti bolestiam a zápalom (2)

Poznáme ju všetci, dokonca už aj malé deti, no väčšina z nás ju pozná len ako nepríjemnú pŕhliacu burinu a o jej liečivých účinkoch nevie nič. Avšak liečitelia ju považujú za kráľovnú liečivých rastlín.

Žihľava obsahuje totiž mimoriadne zaujímavé bio-aktívne látky, akými sú napríklad flavonoidy alebo silikáty (soli kyseliny kremičitej ).Má veľký význam práve pre vysoký obsah kremíka. Ten je dôležitou zložkou väziva nachádzajúceho sa, okrem iného, aj v chrupavkách a v kostiach. Kremík je pre zdravie tohto podporného väziva bezpodmienečne nutný! No kremík zabezpečuje aj dôležité spájanie kolagénových vlákien s glykózamínglykánmi, a preto je pre chrupavky mimoriadne významný! Avšak žihľava obsahuje aj ďalšie dôležité látky a stopové prvky, ako napríklad vitamíny A a C, minerály (napr. draslík a vápnik), a také stopové prvky ako železo a mangán! Pritom je obsah
železa v žihľave mnohonásobne väčší ako v „ospevovanom“ špenáte. To platí aj pre vitamín C a vápnik.

Hoci sa používala žihľava na liečebné účely už v staroveku (grécky lekár Dioskurides ju používal napr. pre liečení a zápaloch kĺbov už v 1. storočí pred n.l. a v stredoveku s ňou liečil aj slávny Paracelzus a Sv. Hildegarda), je tak trochu paradoxné, že do súčasnej oficiálnej medicíny sa dostáva až teraz.

Nové vedecké štúdie dokazujú napríklad, že extrakt zo žihľavy blokuje vylučovanie látok podporujúcich zápal. Taktiež bolo dokázané, že extrakt zo žihľavy inaktivuje enzýmy napádajúce a poškodzujúce chrupavky. V prípade artrózy sú tieto enzýmy väčšinou veľmi aktívne, preto môže byť ich blokáda obzvlášť prínosná.

V jednej štúdii sa skúmal vplyv extraktu s obsahom žihľavy na pacientov s artrózou kolien a bedier. V priebehu troch mesiacov bolo možné konštatovať, že pacienti užívajúci tento extrakt mohli výrazne obmedziť užívanie prostriedkov proti bolesti v porovnaní s pacientami užívajúcimi placebo. Pacienti užívajúci tento extrakt mali tiež menej stuhnuté kĺby a zlepšila sa aj ich pohyblivosť. Žihľava ma kladný účinok aj na obličky, prostatu, prečisťuje krv a má tiež detoxikačné účinky!

Ďalšie látky prírodnej povahy

Kyselina hyalurónová (3)

Je to amino-cukor obľubujúci vodu. Je dôležitou súčasťou spojivového väziva. Aplikuje sa hlavne injekčne pri artrózach a v estetickej medicíne. Avšak Dr. Döll uvádza v (2), že v NSR dostať tobolky s kombinovanými preparátmi, v ktorých je aj kyselina hyalurónová. Tieto kombinované prostriedky budú ešte spomenuté.

Táto kyselina je schopná viazať veľké množstvo vody a jej dostatok je podľa Dr. Wormera (3) základom každej stratégie, ktorá chce trvalo zmierniť ťažkosti spájané s artrózou. Kyselina hyalurónová je hlavnou zložkou synoviálnej tekutiny. Zabezpečuje hladký pohyb kĺbov a možno ju považovať za optimálne mazivo pre kĺby. Má aj protizápalové vlastnosti. Aj autor knihy (3) udáva, že ju možno užívať aj ako výživový doplnok, a to samostatne alebo v kombinácii s inými látkami. Odporúča dennú dávku 50 až 250 mg.

Kolagén-hydrolyzát (3)

Kolagén je bielkovina zabezpečujúca väzivu pevnosť a pružnosť. Je základnou zložkou chrupaviek (!). Vo forme prášku alebo tekutiny obsahuje kolagén-hydrolyzát kolagén a aminokyseliny glycín a arginín. Oficiálne sa považuje za potravinu. Jeho užívanie ako výživového doplnku podporuje tvorbu matrice (základnej štruktúry) chrupaviek v kĺboch. Štúdie tiež dokázali, že zmierňuje bolesti, a tak napomáha znižovať dávky liekov proti bolesti a zlepšuje pohyblivosť. Aktuálne štúdie ukazujú sľubné výsledky, čo do jeho schopnosti regenerácie štruktúr kĺbov a ich opätovnej výstavby. Má tiež omladzujúci účinok na kožu.

KOLAGÉN-HYDROLYZÁT je dostupný ako samostatný výživový doplnok alebo ako súčasť kombinovaného preparátu obsahujúceho elastín, kyselinu hyalurónovú, vitamíny a minerály. Denná odporúčaná dávka (v prášku): 10 až 20 g.

Glukózamín (3)

GLUKÓZAMÍN/GLUKÓZAMÍNSULFÁT je prírodný aminocukor, ktorý je súčasťou väziva, chrupaviek a synoviálnej tekutiny. Je to prekurzor chondroitínu (prekurzor je látka, z ktorej vzniká nejaká ďalšia látka, pozn. prekl.) a tiež základnou látkou pre kyselinu hyalurónovú a ďalších stavebných prvkov chrupaviek – proteoglykánov. Vstrebáva sa lepšie ako chondroitín. Výživové doplnky s glukózamínom sa považujú preto na regeneráciu chrupaviek za vhodnejšie.

GLUKÓZAMÍNSULFÁT poskytuje tieto ochranné účinky:

  •  Podporuje tvorbu základných látok potrebných pre chrupavky – proteoglykánov,
  •  Blokuje/brzdí odbúravanie chrupaviek a vývoj artrózy,
  •  Pôsobí protizápalovo,
  •  Zlepšuje pohyblivosť kĺbov a pôsobí analgeticky, takže umožňuje znižovať spotrebu liekov proti bolesti,
  •  Pacienti užívajúci GLUKÓZAMÍN na ochranu kĺbov potrebujú oveľa zriedkavejšie umelé kĺby,
  •  Ako mimoriadne účinná sa ukázala byť kombinácia GLUKÓZAMÍNU s OMEGA-3-MASTNÝMI KYSELINAMI (500 mg glukózamínu + 444 mg 3-omega-MK),
  •  V kombinácii s CHONDROITÍNOM dokáže zmierňovať stredné až ťažké bolesti kĺbov,
  •  Odporúčaná denná dávka je do 1250 mg. V takejto dávke sa znáša veľmi dobre a nie sú známe jeho nepriaznivé účinky.

Dr. Doll udáva v (2) minimálnu dennú dávku glukózamínu 1500 mg/deň, no upozorňuje, že táto látka je účinná len v spojení s mangánom! Ak chýba mangán, dochádza k zhoršovaniu kvality chrupaviek (!). Ak sa užívajú spolu glukózamínom chondroitín, kyselina hyalurónová a mangán, môže sa zvýšiť tvorba proteoglykánov o viac ako 90 %!

Chondroitín (3)

CHONDROITÍN/CHONDROITÍNSULFÁT sa tvorí v bunkách chrupaviek a je dôležitou súčasťou ich tkaniva. Robí ich odolnými proti stláčaniu. Po chemickej stránke sa jedná o glykózamínglykán, ktorý je naviazaný na proteoglykán – ďalšiu látku, ktorá je súčasťou chrupaviek. Toto spojenie je veľmi hydrofilné (má rado vodu). Dr. Doll (2) ho charakterizuje ako „magnet na tekutiny“. Zabezpečuje pre chrupavky dostatok vody, čo podporuje ich elastické vlastnosti.

Chondroitín prispieva ďalej zdraviu chrupaviek takto:

  •  Má antioxidačné vlastnosti,
  •  Chráni pred odumieraním buniek chrupavky,
  •  Chráni pred odbúravaním základnej štruktúry chrupaviek,
  • • Pôsobí protizápalovo,
  •  Podporuje tvorbu základnej štruktúry chrupavky,
  •  Zlepšuje pohyblivosť kĺbov a zmierňuje ich bolesť.

Predpokladá sa, že v prípade artrózy/artritídy je v postihnutom kĺbe málo CHONDROITÍNSULFÁTU. Účinnosť tejto látky na regeneráciu a ochranu pred degeneratívnym odbúravaním chrupavky skúmali mnohé štúdie. Nahrádzanie/dopĺňanie CHONDROITÍNU podporuje funkčnosť bedrových, kolenných a prstových kĺbov postihnutých artrózou!

  • V porovnaní s placebom zmierňuje CHONDROITÍSULFÁT bolesti a zlepšuje pohyblivosť kĺbov a tiež výrazne spomaľuje proces vývoja artrózy, najmä u kolenných a bedrových kĺbov!
  •  RTG-snímky kĺbov pacientov, ktorí užívali 800 mg CHONDROITÍNSULFÁTU počas jedného roku, ukázali spomalenie zmenšovania štrbiny medzi oboma časťami kĺbu (hrúbka tejto štrbiny je základným parametrom hodnotenia stupňa artrózy, pozn. prekl.). To dokazuje, že CHONDROITÍN sa dostáva skutočne tam, kde je potrebný – do tkaniva chrupaviek.
  •  Najlepšie výsledky sa dosahujú s kombináciou CHONDROITÍNSULFÁT / GLUKÓZAMÍNSULFÁT.

CHONDROITÍNSULFÁT je dostupný ako výživový doplnok a v dennej dávke 800 až 1200 mg sa dobre znáša. Nie sú známe relevantné informácie o jeho nepriaznivých vedľajších účinkoch. Keďže CHONDROITÍN je pomerne veľká molekula, predpokladá sa, že jeho vstrebávanie cez zažívací trakt je obmedzené. Odborné spoločnosti ho ale odporúčajú.

M S M (2)

Jedná sa o organickú látku MetylSulfonylMetán (MSM). O tejto látke som napísal článok ešte v roku 2018. V ňom uvádzam bližšie, aký je jej pôvod a kde sa nachádza. Ide v zásade o prírodnú látku, no dostať ju aj v lekárňach ako výživový doplnok.
Skúsenosti lekárov z USA, ktorí nasadili pacientom pri bolestiach kĺbov MSM, preukázali už po niekoľkých týždňoch jeho užívania výrazné zlepšenie ich stavu. Bolesti sa zmiernili a pohyblivosť kĺbov sa zlepšila, čím sa zároveň vytvoril predpoklad pre gymnastické cvičenie a zlepšenie kvality života.

Avšak MSM má aj iný kladný účinok: nezriedka sa stáva, že poranenia sú sprevádzané kŕčovitým stiahnutím svalov, ktoré vyvoláva tiež bolesti. MSM pôsobí proti takýmto stavom, robí membrány buniek priechodnejšími a zlepšuje prekrvenie. Vďaka tomu sa dostávajú na poranené miesto rýchlejšie látky podporujúce hojenie alebo pôsobiace proti zápalu.
Ďalším prínosom MSM je jeho pôsobenie proti degenerácii chrupaviek. Predpokladá sa, že síra, ktorú obsahuje, podporuje prepájanie („zosieťovanie“) glukózamínglykánov. Užívania chondroprotektívnych látok (glukózamínu, chondroitínsulfátu) posilňuje jeho účinok. Potvrdzujú to pozorovania pacientov, ktorí užívali súčasne tieto látky. Títo opísali lepšie výsledky, ako keď ich užívali samostatne.

Zaujímavé je aj to, že užívanie MSM umožňuje zníženie dávok syntetického kortizónu, ktorý sa podáva v prípadoch opuchov, zápalov a bolestiach kĺbov. Kortizón účinkuje väčšinou rýchlo a v podstate možno takúto „prvú pomoc“ kĺbom hodnotiť kladne. Avšak veľmi problematické je jeho dlhodobé užívanie a/alebo užívanie vo vysokých dávkach! Urýchľuje totiž degeneráciu chrupaviek, oslabuje väzivové tkanivo a svaly a šľachy sa stávajú malátne. Potom môže dochádzať aj pri miernej záťaži k natrhnutiu šliach. Postihuje to najčastejšie Achillove a bicepsové šľachy!

Avšak ako uvádza vo svojej knihe Dr. Bruce Fife „Gelenkschmerzen“ („Bolesti kĺbov“) (4) ani iné lieky proti bolesti, tzv. nesteroidné antireumatiká, nie sú o nič lepšie, lebo urýchľujú poškodzovanie tkaniva kostí a také lieky ako Aspirín alebo Ibuprofén miernia síce bolesť, ale pri dlhodobom užívaní zabraňujú tvorbe tkaniva kĺbov a urýchľujú jeho rozklad!

Dr. Doll upozorňuje ešte na to, že MSM podporuje zrieďovanie krvi, čo treba zohľadniť u pacientov, ktorí užívajú lieky proti zrážaniu krvi (heparíny). Dr. Doll tiež uvádza, že MSM má pozitívny účinok v tom, že výrazné zlepšenie funkčnosti kĺbov postihnutých artrózou, čo potvrdil celý rad štúdií. Odporúča minimálnu dennú dávku 600 mg.

Funkčná strava (3)

Dr. Wormer charakterizuje „funkčnú stravu „ v (3) takto: „Je to strava so špecifickým prínosom pre
zdravie človeka
“ a uvádza dôležité zložky takejto stravy, ktoré sú v prípade artróz/artritíd tieto:

  • vitamíny: B, C, D a E,
  • omega-3-mastné kyseliny,
  • minerály: zinok, meď, horčík, selén, bór (zaujímavé, že neudáva aj mangán).

Píše tiež o pozitívnych účinkoch takých rastlinných látok ako kurkumín a resveratrol. Uvádzam tu stručné charakteristiky týchto látok a prvkov, najmä z hľadiska ich prínosu v prípade artróz, ale aj artritíd, no všetky tieto látky majú pre celkové zdravie človeka obrovský význam:

Vitamín B9 (kyselina listová) a vitamín B6 (pyridoxín)

Sú to vitamíny rozpustné vo vode (ako všetky vitamíny B). Vitamín B9 sa nachádza bohato v zelenine zelenej farby a v ovocí. Čím sú tieto jeho zdroje čerstvejšie, tým viacej ho obsahujú. B-vitamíny, vrátane B9, ovplyvňujú metabolizmus kostí a podieľajú sa na syntéze KOLAGÉNU (!), ktorý je dôležitý aj pre zdravie chrupaviek. Pyridoxín je dôležitý aj preto, lebo bez neho nemôže prebiehať metabolizácia horčíka, ktorý je dôležitý, okrem iného, aj pre zdravie kostí!

Vitamín B12

Nachádza sa predovšetkým v potrave živočíšneho pôvodu (v mäse, pečeni, mlieku syroch a vajíčkach). Tento vitamín potrebujú všetky bunky. Nedostatok vitamínov B, najmä B12, je podľa najnovších štúdií významným rizikovým faktorom pre vznik rôznych chorôb, aj pre chorôb kostí a kĺbov! Dobrá je kombinácia vitamínov B6 + B9 + B12.

Vitamín C

Je to významný antioxidant a tiež kofaktor mnohých biochemických (metabolických) reakcií. Je rozpustný vo vode a považuje sa za dôležitú látku proti starnutiu, ako aj pre posilnenie nervov a imunitného systému. Má veľký význam aj pre syntézu KOLAGÉNU, podporuje tvorbu tkaniva a chrupaviek.
Ľudia trpiaci na artrózu majú často nízku hladinu vitamínu C!

Vitamín D

Je rozpustný v tukoch, podobne ako vitamíny A, E a K. Základnou látkou, z ktorej sa tvorí, je cholesterol (!). Bez dostatku vitamínu D je silný imunitný systém nemysliteľný! Okrem iného ovplyvňuje tvorbu a diferencovanie buniek chrupaviek (chondrocytov). Podporuje tiež tvorbu proteoglykánov, dôležitých pre výstavbu chrupaviek. Štúdie dokázali, že pacienti s artrózou majú často skrytý nedostatok vitamínu D. V krvi sa zisťuje jeho hladina zisťovaním prítomnosti látky „25(OH)D“. Pri jeho nedostatku sa odporúča užívať jeho zložka-vitamín D3. Avšak neodporúča sa jeho užívanie v depotnej forme (s dlhodobým účinkom, napríklad 1x za týždeň). Metabolizmus vitamínu D je totiž viazaný na striedanie dňa a noci (ciarkadiánny rytmus), a preto je nutné užívať ho konzekventne každý deň!

OMEGA-mastné kyseliny

Pod týmto pojmom sa rozumejú viacnásobne nenasýtene mastné kyseliny (3- ; 6-). Sú stavebnými prvkami membrán buniek, no v tele plnia mnoho ďalších dôležitých úloh. Významnou 3-OMEGA-MK Je kyselina alfa linolénová, v prípade 6-OMEGA-MK je to kyselina linolová. Pre optimálne zdravie je dôležitý pomer medzi týmito dvomi mastnými kyselinami. Tento by mal byť optimálne (6-OMEGAMK : 3-OMEGA-MK) v rozpätí 4 : 1 až 1 : 1. Avšak v priemyselných krajinách je tento často až 20 : 1 (!), teda v neprospech 3-OMEGA-MK!

Treba sa preto snažiť, aby bol tento pomer vyváženejší, lebo takýto veľký nepomer týchto mastných kyselín má pre zdravie človeka veľmi nepriaznivé dôsledky!

3-OMEGA-MK sa nachádzajú najmä v morských (nie sladkovodných!) rybách. 6-OMEGA-MK sa nachádzajú predovšetkým v slnečnicovom, kukuričnom, bodliakovom, ale napríklad aj v púpalkovom oleji. V malom množstve sú aj v mäse a v mliečnych výrobkoch. 3-OMEGA-MK brzdia, okrem iného, odbúravanie KOLAGÉNU v chrupavkách kĺbov!
U pacientov s artrózou možno pozorovať zníženie zápalovej aktivity, keď užívajú tobolky s rybacím olejom. Jedna dlhodobá štúdia preukázala zmiernenie bolestí a zníženie dávok liekov proti nim po užívaní 2,6 gramu 3-OMEGA-MK denne.
Pri kolenných a bedrových artrózach sú dobré skúsenosti aj s užívaním 300 mg krilového oleja denne.
Bolo pozorované trvalé zlepšenie parametrov zápalu, ústup bolestí, rannej stuhnutosti a zlepšenie pohyblivosti kĺbov.

Kurkumín (E 100)

Kurkumín je jednou z hlavných zložiek rastliny „Curcuma longa“. Je to vlastne pigment, ktorý dáva tomuto koreniu (získava sa z koreňa tejto rastliny) charakteristickú žltú farbu. Má silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Choroby ako artróza majú zápalové zložky, ktoré sekundárne rastlinné látky dokážu tlmiť. Preto je kurkumín účinný najmä u artritíd! Avšak kurkumín je veľmi účinný aj pri liečení iných chorôb, napríklad pri hojení rán, kožných problémoch, vredoch a iných zápalových ochoreniach. Zároveň posilňuje imunitný systém a chráni pred zhubnými chorobami.

Určite nie náhodou bol od vekov súčasťou ayurvédskej medicíny (tradičnej indickej medicíny). Jeho pozitívne vlastnosti potvrdili aj mnohé štúdie vykonané s ním v posledných dvoch desaťročiach. Tie dokázali aj to, že zabraňuje odbúravaniu tkaniva kĺbov. Jedna z týchto štúdií zase preukázala, že kurkumín výrazne znižuje bolesti kĺbov a zlepšuje ich pohyblivosť. 1200 mg kurkumínu prijatých za deň malo rovnaký analgetický účinok ako 1200 mg Ibuprofénu! Kurkumín sa dá kúpiť ako korenie, no aj ako výživový doplnok.

Dokonca jestvuje aj kurkumový olej, ktorý je podlľa DR. Fifeho (4) ešte účinnejší.

Zázvor

Dr. Fife nazval vo svojej knihe (4) zázvor „ďalším darom z Indie“. Je to podzemná zložka rastliny Zingiber officinale a jej typickú chuť a medicínske účinky zabezpečuje éterický olej gingerol. Po chemickej stránke sa podobá gingerol kapsaceínu, látke ktorá vyvoláva silné pálenie čili papričiek. Práve preto možno vnímať jedlá s obsahom čerstvého zázvoru ako ostré. Po tejto stránke, ako aj po tej že pôsobí proti prechladnutiu, je zázvor pomerne dobre známy aj u nás.

Avšak podstatne menej sú známe jeho protizápalové vlastnosti, napríklad aj proti artritíde a iným zápalovým ochoreniam.Na tomto účinku má zásluhu uvedený gingerol,ktorý zabraňuje tvorbe chemických látok vyvolávajúcich zápalové procesy. Avšak boli už uskutočnené aj štúdie, ktoré preukázali účinnosť zázvoru v prípade artróz.

Zázvor možno dostať ako korenie v podobe prášku, ako čerstvý koreň alebo ako tekutý extrakt. Na potlačenie bolestí v prípade artritických (reumatických) kĺbov odporúča Dr. Fife zmiešať pár kvapiek zázvorového oleja s kokosovým olejom a touto zmesou potierať postihnuté kĺby. Avšak je možné aplikovať na ne aj obklady s čerstvým alebo pomletým zázvorom.

Resveratrol (3)

Je to sekundárna rastlinná látka, účinný antioxidant. S touto látkou sa chránia rastliny pred parazitmi a infekciami. Viaceré štúdie dokázali jeho pozitívny účinok proti rôznym chorobám, aj proti chorobám kĺbov a predpokladá sa, že má tiež ochranný účinok proti poškodzovaniu chrupaviek (!). Avšak Dr. Wormer uvádza vo svojej knihe (3), že zatiaľ nie je isté, či je resveratrol užívaný ako výživový doplnok rovnako účinný ako jeho injekcie podávané priamo do púzdra kĺbu. No každopádne odporúča jesť v prípade problémov s kĺbmi červené hrozno a červené bobuľovité ovocie, lebo môžu zmierniť tieto problémy.
Jedna štúdia dokázala, že najväčší účinok sa dosahuje kombináciou kurkumínu a resveretrolu. Bráni odumieraniu buniek v chrupavkách a podporuje enzýmy podporujúce ich vitalitu.

Kokosový olej (4)

Dr. Fife z USA je uznávaným odborníkom na kokosový olej. O jeho význame pre zdravie ľudského tela napísal už niekoľko kníh a píše o tom aj v (4), keď na strane 113 uvádza, že „kokosový olej je dobrou správou pre všetkých trpiacich na artritídu a artrózu“.

V tej kapitole potom opisuje viaceré klinické prípady, keď užívanie kokosového oleja pomohlo pacientom, najmä s artritídou. Táto látka má totiž výrazné antibakteriálne a protizápalové vlastnosti a Dr. Fife vychádza z toho, že zápaly kĺbov sú často dôsledkom bakteriálnej infekcie v tele a tvrdí, že všetky hlavné formy ochorenia kĺbov, teda artróza,
artritída a dna, sú v podstate len variantami jedinej formy – septickej artritídy. Okrem toho píše, že kokosový olej je účinný aj v prípade fibromyalgie (nezápalové, chronické ochorenie mäkkých tkanív, prejavujúce sa bolesťami, únavou a poruchami spánku). Odporúča užívať denne 3 až 4 polievkové lyžice tohto oleja.

Zoznam použitej literatúry

(1)T. Liebscher-Bracht/Dr. med. P. Bracht: Die Arthrose Lüge; Goldmann 2017, 11. vydanie
(2) Prof. Dr. M. Döll: Arthrose endlich schmerzfrei; F.A.Herbig 2015, 2. vydanie
(3) Dr. med. E. J. Wormer: Arthrose Vorbeugung und Selbsthilfe bei Genekschmerzen; Mankau Verlag, 2018,
(4) Dr. B. Fife: Gelenkschmerzen; KOPP Verlag 2020, 6. vydanie

Pokračovanie (dokončenie) nájdete tu: https://belobog.sk/prirodne-prostriedky-s-analgetickym-a-protizapalovym-ucinkom-artroza-2/

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Niektoré funkcie môžu používať súbory cookie na prispôsobenie obsahu, na vykonávanie funkcií sociálnych médií a na analýzu návštevnosti. Niektoré informácie o tom, ako používate našu stránku, môžu používať aj tretie strany, ktorých softvérové doplnky používame. •We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic.  We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Súhlasím / Accept
Nesúhlasím / Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive

Kto sme

Webová adresa našej stránky je: https://www.belobog.sk.

Komentáre

Keď návštevníci stránky napíšu komentár, uchovávame údaje, ktoré sú zobrazené vo formulári s komentárom, spolu s IP adresou návštevníka a reťazcom agenta z prehliadača používateľa, aby sme mohli vylúčiť spam.Službe Gravatar môžeme poskytnúť anonymizovaný reťazec odvodený od vašej e-mailovej adresy (tzv. hash), aby sme mohli zistiť, či túto službu používate. Zásady ochrany osobných údajov služby Gravatar nájdete tu: https://automattic.com/privacy/. Po schválení vášho komentára bude spolu s vašim komentárom zverejnený aj váš profilový obrázok.

Médiá

Ak na stránku nahrávate obrázky, nemali by ste spolu s nimi nahrávať aj meta-údaje o polohe (EXIF GPS). Návštevníci stránky si môžu vaše obrázky stiahnuť a dostať sa k údajom o polohe, ktoré sú zapísané v meta-údajoch.

Súbory cookie

Ak na našej stránke napíšete komentár, prehliadač vám môže dať možnosť uložiť do súboru cookie vaše meno, e-mailovú adresu a webovú stránku. Je to kvôli vášmu pohodliu, aby ste tie isté údaje nemuseli vyplňovať znovu pri nasledujúcich komentároch. Životnosť týchto súborov cookie trvá jeden rok.Na našej prihlasovacej stránke môžeme nastaviť jeden dočasný súbor cookie, aby sme vedeli zistiť, či váš prehliadač tieto súbory akceptuje. Tento súbor cookie neobsahuje žiadne osobné údaje a hneď po ukončení prehliadača sa vymaže.Keď sa prihlásite, nastaví sa niekoľko súborov cookie, do ktorých sa uložia vaše prihlasovacie informácie a vaše preferencie zobrazenia. Životnosť prihlasovacích súborov cookie trvá dva dni a súborov s preferenciami jeden rok. Ak si vyberiete možnosť „Zapamätať si ma“ (po anglicky „Remember Me“), prihlasovací súbor vydrží dva týždne. Ak sa odhlásite, prihlasovacie súbory cookie sa odstránia.Ak budete upravovať alebo zverejníte článok, vo vašom prehliadači sa uloží ďalší súbor cookie. V tomto súbore cookie nie sú žiadne osobné údaje a je v ňom len identifikátor článku, ktorý ste práve mali otvorený. Po uplynutí 1 dňa bude neplatný.

Zahrnutý obsah z iných webových stránok

Články na tejto lokalite môžu obsahovať zahrnutý obsah (napr. videá, obrázky, články atď.). Zahrnutý obsah z iných webových stránok sa správa rovnako, ako keby sa návštevník nachádzal na webových lokalitách, z ktorých takýto obsah pochádza.Tieto webové lokality môžu tiež zhromažďovať údaje o vás, používať súbory cookie, zahrnovať nástroje sledovania od tretích strán a monitorovať vaše interakcie s týmto zahrnutým obsahom. Samozrejme sa to týka aj situácie, ak máte na danej lokalite konto a ste prihlásení, vtedy tiež môžu sledovať vaše interakcie so zahrnutým obsahom.

S kým zdieľame vaše údaje

V prípade, že požiadate o resetovanie hesla, do príslušného e-mailu bude zahrnutá vaša IP adresa.

Ako dlho uchovávame vaše údaje

Ak na stránke napíšete komentár, tento komentár a s ním súvisiace meta-údaje sa uchovávajú na neurčito. Dôvodom je, aby sme mohli rozoznať následné súvisiace komentáre a aby sme ich mohli potvrdzovať automaticky a nenechali čakať na manuálne potvrdenie.Užívateľom, ktorí si na našich stránkach vytvoria konto (ak bude taká možnosť), tiež uchovávame osobné informácie, ktoré oni zadajú vo svojom používateľskom profile. Všetci používatelia môžu svoje osobné informácie kedykoľvek vidieť, upraviť aj odstrániť (s výnimkou používateľského mena, ktoré sa nedá zmeniť). Tieto informácie sú tiež viditeľné pre administrátorov stránok, ktorí ich tiež môžu meniť.

Aké práva môžete uplatňovať na svoje údaje

Ak máte ne tejto stránke konto alebo ak ste napísali komentáre, môžete požiadať o exportovanie osobných údajov, ktoré o vás uchovávame vrátane údajov, ktoré ste nám poskytli. Môžete tiež požiadať, aby sme všetky takéto informácie o vás  odstránili. Toto sa však netýka informácií, ktoré sme povinní uchovávať z administratívnych, právnych alebo bezpečnostných dôvodov.

Kam odosielame vaše údaje

Komentáre návštevníkov môže kontrolovať automatická antispamová služba tretej strany.

Who we are

Our website address is: https://www.belobog.sk.

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.
Save settings
Cookies settings
Návrat hore